Mede­wer­kers

 
Joke Schaapman
In de tijd die ik bij het Schrijfburo werk, heb ik veel geschreven over onderwijs en loopbaanbegeleiding. Onderwerpen die in elkaars verlengde liggen. Ze gaan over ontwikkeling en wat je daarvoor nodig hebt. Het zijn ook gebieden waardoor je, als je al tien jaar bij een bureau zit, soms gaat twijfelen. Het is goed om één keer in de zoveel tijd verder te kijken, nieuwe dingen te doen. Ik heb het veel gehoord en dus ook veel geschreven.

Maar één van de aantrekkelijkste kanten van mijn werk is dat het zelf voortdurend verandert. Dat we voor ongelooflijk veel verschillende organisaties schrijven en elke keer via nieuwe opdrachtgevers weer nieuwe (vak)gebieden kunnen ontdekken. Zo herontdekte ik de afgelopen jaren mijn geboortegrond via de website historischepaden.nl en kom ik sinds kort regelmatig in de gevangenis.

Daarnaast blijft ook mijn eigen vak me fascineren. Als je zoals wij alle genres wilt beheersen, valt er ook veel te leren. Schrijven voor internet, intranet en mobieltjes. Teksten worden steeds korter. Ook op papier. Los van de vraag of dat een goede ontwikkeling is, vraagt het wel wat van tekstschrijvers. Vakmanschap bijvoorbeeld, creativiteit en inventiviteit.

Daarbij is ons werk echt mensenwerk en ook dat maakt dat het blijft boeien. Als commercieel tekstschrijver schrijf je voor de boodschapper en de lezer. De inhoud is de kern van een verhaal. Maar een tekst gaat echt leven als je er ook de deskundigheid, de eigenheid en de bevlogenheid van de spreker of organisatie mee weet over te brengen. Dat kun je nooit op routine doen. Gelukkig.

Kees Terwisscha van Scheltinga
“Mag ik mij even voorstellen?”, vroeg ik als kersverse dienstplichtig vaandrig aan mijn overste. “Wat stel je eigenlijk voor”, was zijn wedervraag. Een leuk bedoelde opmerking, zo bleek. Maar ik was volkomen uit het lood geslagen. Zo wil ik dus nooit met mensen omgaan, dacht ik. Dat is nog steeds mijn handelswijze: een open, oprechte en positieve belangstelling voor iedereen die ik op mijn pad tegenkom. Dat zijn inmiddels heel wat mensen geweest.

Sinds ik samen met Ben Wagenaar het Schrijfburo in Leeuwarden startte (1990) is er vrijwel geen branche, beroep of onderwerp waarover ik niet schrijf of geschreven heb. En zelden kwam ik nog zo’n botterik tegen als bovengenoemde grapjas, ook niet bij Defensie.

Dat maakt het schrijven voor en over mensen, hun prestaties, ideeën en organisaties zo waardevol. Want wat je geeft, krijg je terug. Gegarandeerd! Voor mij is die waardering zowel inspiratiebron als voornaamste motivering voor het soms ook lastige beroep van schrijver c.q. communicatieadviseur.

Ben Wagenaar
Ieder mens is bijzonder, heeft een verhaal en persoonlijke drijfveren. De intellectueel die tien jaar uittrekt voor zijn passie; het schrijven van een standaardwerk over de domheid. De succesvolle financial manager die zijn baan opzegt om zich nuttig(er) te maken in de verpleging. De ambitieuze burgemeester die alles opzij zet om zijn plattelandsgemeente op te stoten in de vaart der volkeren. De vormgever die zijn verbeelding aanspreekt om iets unieks te ontwerpen.

Zij, vele anderen en mijn collega’s maken dat ik mijn vak als tekstschrijver en communicatieadviseur met veel plezier uitoefen. Inmiddels ruim 30 jaar. En hopelijk nog vele jaren. Met oog voor andere, goede dingen des levens; goed gezelschap, reizen, sport, muziek en op zijn tijd doorzakken.

Schrijfburo is – net als Planburo en Vormburo – onderdeel van Terwisscha en Wagenaar.
info@schrijfburo.nl
Keizersgracht 1 kaart →
8911 KR Leeuwarden
058-215 97 91